social fb social inst social yt

mylostentes

Η ΕΠΟ για τις αποφάσεις της UEFA: Οι περιπτώσεις πρόωρου τερματισμού σεζόν

Η ΕΠΟ για τις αποφάσεις της UEFA: Οι περιπτώσεις πρόωρου τερματισμού σεζόν

 Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης και τα μέλη της έλαβαν ενημέρωση από τις Ομάδες Εργασίας που έχουν συσταθεί σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), την Ένωση Ευρωπαϊκών Λιγκών (EL) και τη FIFPRO Ευρώπης.

Τα δύο σενάρια που εξετάζονται από την Ομάδα Εργασίας για το Αγωνιστικό Ημερολόγιο προσανατολίζονται στην έναρξη των εγχώριων διοργανώσεων πριν τις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA. Το ένα σενάριο προβλέπει παράλληλη διεξαγωγή των δύο, ενώ το δεύτερο προβλέπει την ολοκλήρωση των εγχώριων αγώνων πριν την επανέναρξη των αγώνων της UEFA τον Αύγουστο.

Η Επιτροπή ενημερώθηκε επίσης για τις εργασίες της νεοσυσταθείσας ιατρικής ομάδας εργασίας, υπό την προεδρία του Καθηγητή Τιμ Μέγιερ, η οποία εξετάζει τα υγειονομικά ζητήματα όσον αφορά την επανέναρξη των ποδοσφαιρικών δραστηριοτήτων και συνεργάζεται με την ECA και την EL προκειμένου να υπάρξει διασύνδεση με τη δουλειά που έχει ήδη γίνει από τις λίγκες και τις ομάδες για την εκπόνηση ενός συνόλου οδηγιών, οι οποίες θα συνάδουν με τα βέλτιστα διαθέσιμα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η Επιτροπή επικρότησε την ενότητα που επιδεικνύει τα σύνολο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και την έμφαση που δίνεται στην προτεραιότητα που έχει η υγεία στην προσπάθεια επαναφοράς των ποδοσφαιρικών δραστηριοτήτων.

Σε απάντηση των κινήσεων των ποδοσφαιρικών αρχών του Βελγίου και της Σκωτίας, η Επιτροπή αναγνωρίζει τα ζητήματα που εγείρονται και ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές που θα διέπουν τις αρχές δικαιώματος συμμετοχής στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA περιόδου 2020/21. Οι κατευθυντήριες γραμμές εδράζονται στην αρχή ότι η συμμετοχή στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA γίνεται πάντοτε με βάση αγωνιστικά αποτελέσματα.

Ως εκ τούτου, η UEFA προτρέπει τις Εθνικές Ομοσπονδίες και τις Λίγκες να διερευνήσουν κάθε πιθανή εναλλακτική για διεξαγωγή και κανονική ολοκλήρωση όλων των εγχώριων διοργανώσεων Α' κατηγορίας που οδηγούν στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA. Παρόλ' αυτά, η UEFA τονίζει ότι πρωταρχικό μέλημα αυτή τη στιγμή παραμένει η υγεία των ποδοσφαιριστών, των θεατών και όλων όσων εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο, καθώς και του εν γένει κοινού.

Το ιδανικό σενάριο, σε περίπτωση που επιτραπεί από την πανδημία, είναι να ολοκληρωθούν οι εγχώριες διοργανώσεις που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναστολή, ώστε να επιτραπεί στις ομάδες να προκριθούν στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA με βάση τα αγωνιστικά αποτελέσματα, στην αρχική τους μορφή. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, ιδιαιτέρως λόγω κωλυμάτων στο αγωνιστικό πρόγραμμα, θα ήταν προτιμότερο οι εγχώριες διοργανώσεις που βρίσκονται σε αναστολή, να ξεκινήσουν ξανά με διαφορετική μορφή και με τρόπο που θα διευκολύνει τις ομάδες να προκριθούν με βάση τα αγωνιστικά αποτελέσματα.

Παρόλο που καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για ολοκλήρωση των εγχώριων διοργανώσεων, οι Εθνικές Ομοσπονδίες και/ή οι Λίγκες μπορεί να έχουν νόμιμους λόγους για πρόωρη ολοκλήρωση των εγχώριων διοργανώσεών τους, ιδιαιτέρως εφόσον συντρέχουν οι παρακάτω περιπτώσεις:

• ύπαρξη επίσημης εντολής που απαγορεύει τις αθλητικές εκδηλώσεις, ως εκ τούτου οι εγχώριες διοργανώσεις δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθούν πριν μια ημερομηνία που θα επέτρεπε την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρέχουσας περιόδου, πριν την έναρξη της επόμενης περιόδου.

• ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα τα οποία καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση της περιόδου καθώς θα ετίθετο σε κίνδυνο η μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα της εγχώριας διοργάνωσης και/ή των ομάδων.

Σε περίπτωση πρόωρου τερματισμού μιας διοργάνωσης για νόμιμους λόγους, σύμφωνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις, η UEFA θα απαιτήσει από τις οικείες Εθνικές Ομοσπονδίες να επιλέξουν τις ομάδες για συμμετοχή στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA περιόδου 2020/21 με βάση τα αγωνιστικά αποτελέσματα που θα προκύπτουν από τις εγχώριες διοργανώσεις της περιόδου 2019/20:

• η διαδικασία επιλογής των ομάδων θα πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενικές, διαφανείς και αμερόληπτες αρχές. Οι Εθνικές Ομοσπονδίες και οι Λίγκες θα πρέπει διαφορετικά να μπορούν να αποφασίσουν τις τελικές θέσεις στις εγχώριες διοργανώσεις τους, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες κάθε διοργάνωσης,

• ο τελικός καθορισμός των θέσεων με δικαίωμα συμμετοχής για τις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τα οικεία αρμόδια όργανα σε εγχώριο επίπεδο.

Η UEFA διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί ή να αξιολογήσει την εισδοχή οποιασδήποτε ομάδας που προτείνεται από μια Εθνική Ομοσπονδία, από μια πρόωρα ολοκληρωθείσα εγχώρια διοργάνωση, ιδιαιτέρως κατά τις ακόλουθες περιπτώσεις:

• οι εγχώριες διοργανώσεις δεν τερματίστηκαν πρόωρα με βάση τους λόγους που προβλέπονται στις κατευθυντήριες γραμμές της UEFA ή με βάση κάθε άλλο νόμιμο λόγο δημόσιας υγείας,

• οι ομάδες επιλέχθηκαν με βάση μια διαδικασία η οποία δεν ήταν αντικειμενική, διαφανής και αμερόληπτη ώστε να μην θεωρείται ότι οι επιλεγμένες ομάδες έχουν προκριθεί με βάση τα αγωνιστικά αποτελέσματα,

• επικρατεί μια δημόσια αίσθηση μεροληψίας ως προς την πρόκριση ομάδας.

EURO 2020 της UEFA

Σε συνέχεια της αναβολής του Euro 2020 της UEFA για το καλοκαίρι του 2021 και μετά από μια ενδελεχή εσωτερική αξιολόγηση καθώς και πολυάριθμες συζητήσεις με τους εταίρους, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε το τουρνουά να διατηρήσει το όνομα EURO 2020 της UEFA.

Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στην UEFA να υλοποιήσει το αρχικό της όραμα για τη διοργάνωση όσον αφορά τον εορτασμό των 60 χρόνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (1960 – 2020).

Η επιλογή αυτή θα θυμίζει επίσης πώς σύσσωμη η οικογένεια του ποδοσφαίρου ανταποκρίθηκε στις έκτακτες συνθήκες που προκλήθηκαν λόγω της πανδημίας του COVID-19 και τις δύσκολες στιγμές που αντιμετώπισαν η Ευρώπη και όλος ο κόσμος το 2020.

Η επιλογή αυτή είναι επίσης σε συμμόρφωση με τη δέσμευση της UEFA ώστε το Euro 2020 να είναι βιώσιμο και να μην παράξει επιπρόσθετους όγκους απορριμμάτων. Αυτό γιατί, μέχρι τη στιγμή που ανακοινώθηκε η αναβολή της διοργάνωσης, είχε ήδη παρασκευαστεί μεγάλο μέρος προϊόντων που φέρει τη σχετική επωνυμία. Τυχόν αλλαγή στην επωνυμία της διοργάνωσης θα σήμαινε ότι όλα αυτά τα προϊόντα θα έπρεπε να καταστραφούν και κατασκευαστούν εκ νέου.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελπίδων της UEFA (Κ21)

Η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι οι εναλλακτικές για τον επαναπρογραμματισμό ή την αναβολή του τουρνουά θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν από την Επιτροπή Διοργανώσεων Εθνικών Ομάδων στις 11 Μαΐου. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή στις 27 Μαΐου 2020.

Η επόμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA έχει προγραμματιστεί για τις 27 Μαΐου.


contactW

© 2019 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35