social fb social inst social yt

mylostentes

Στάικος: «Η φιλοσοφία μου και ο Παναρκαδικός»

Στάικος: «Η φιλοσοφία μου και ο Παναρκαδικός»

Ο προπονητής του Παναρκαδικού, Θανάσης Στάικος, φιλοξενήθηκε στο στούντιο της Δημοτικής Ραδιοφωνία Τρίπολης και σε μία καθαρά ποδοσφαιρική συζήτηση ανέλυσε το πλάνο του για τον Παναρκαδικό, την φιλοσοφία του ως τεχνικός και τους στόχους του.

Από το καλοκαίρι που δεν γνώριζε αν παίξει η ομάδα στο πρωτάθλημα, μέχρι το ολλανδικό μοντέλο που βλέπουμε σε μικρογραφία κάθε Κυριακή, διαβάστε την απολαυστική του συνέντευξη στην εκπομπή «Με μια μπάλα στο χέρι» με τον Κώστα Μακαρούνη.

«Φτάσαμε κοντά στο να μην κατέβουμε στο πρωτάθλημα»

«Η φετινή σεζόν δεν ξεκίνησε ιδανικά παρότι σαν ομάδα οργανωθήκαμε καλύτερα από την περασμένη σεζόν. Υπήρχε χρόνος προετοιμασίας και το ρόστερ στα μέσα Αυγούστου ήταν συγκεντρωμένο, πράγμα που βοηθάει στη δουλειά μας. Η αλλαγή του ομίλου έφερε τριγμούς, κυρίως διοικητικά, φτάσαμε στην απόφαση να μην συμμετάσχει η ομάδα. Ευτυχώς, οι άνθρωποι τα κατάφεραν, βρέθηκαν οι πόροι και ξεκινήσαμε στο πρωτάθλημα. Δεν σας κρύβω πως το περιβάλλον μας θεωρούσε καταδικασμένους και εμάς και την ΑΕΚ Τρίπολης. Η πορεία έδειξε τι μπορεί να πετύχει μία ομάδα όταν λειτουργεί οργανωμένα».

«Στον όμιλο της Πελοποννήσου θα χτυπάγαμε πρωτάθλημα»

«Είναι υποθετική η ερώτηση και δεν μπορούμε να μεταφράσουμε καλά όσα βλέπουμε. Γνωρίζω τους ομίλους, γνωρίζω ακόμα καλύτερα τον όμιλο της Πελοποννήσου και θεωρώ πως τηρουμένων των αναλογιών η ομάδα μας μαζί με τον Βλαχιώτη και την Σπάρτη θα διεκδικούσε το πρωτάθλημα. Ολη τη χρονιά τώρα είμαστε από τη 2η έως την 4η θέση στον όμιλό μας, οπότε πιστεύω πως σε αυτόν της Πελοποννήσου θα χτυπάγαμε πρωτάθλημα».

«Η Ρόδος χτίστηκε για να πάρει το πρωτάθλημα»

«Πιστεύω πως η βαθμολογία λέει πάντα την αλήθεια. Η Ρόδος δεν παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο, δεν είναι θελκτική. Εχει όμως εμπειρία ατομική, έχει ποιότητα σε κάποιες θέσεις, έχει καλό υλικό, έχει δαπανήσει χρήματα και νομίζω πως χτίστηκε για να πάρει το πρωτάθλημα και αυτό θα γίνει. Βλέπουμε τώρα ομάδες που κάνουν μεταγραφές ενώ προπορεύονται γιατί στόχος τους είναι τα μπαράζ ανόδου που ακολουθούν».

«Δεν ήταν ρίσκο για μένα ο Παναρκαδικός»

«Όταν ήρθα τα πράγματα ήταν δύσκολα. Η ομάδα κινδύνευε και όλοι μου έλεγαν πως θα πάρω ρίσκο. Εγώ δεν είμαι αυτής της άποψης. Ηθελα να δουλέψω, η καταγωγή μου είναι από την Αρκαδία, η ομάδα που ήξερα από τον πατέρα μου ήταν ο Παναρκαδικός, τον θεωρώ μεγάλη ομάδα και ήθελα να δείξω τι μπορώ να κάνω σε δύσκολες καταστάσεις».

«Λειτουργούμε επαγγελματικά και το κατανοούν οι παίκτες»

«Είμαστε αφοσιωμένοι από την πρώτη μέρα στο ποδόσφαιρο. Από τον Σεπτέμβρη και μετά η δυσκολία ήταν ο συνδυασμός. Εχουμε να κάνουμε με φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενους και ποδοσφαιριστές. Αυτό είναι το πρόβλημα, δεν έχουμε μόνο ποδοσφαιριστές. Πρέπει να ασχολείσαι 24 ώρες με την ομάδα. Εμένα μου αρέσει πολύ αλλά δεν είναι εύκολο. Από το τι ώρα θα κάνεις προπόνηση μέχρι το γηπεδικό που είναι πρόβλημα για εμάς. Προσπαθούμε να λειτουργούμε όσο πιο επαγγελματικά γίνεται και αυτό το κατανοούν οι παίκτες».

«Παρουσιάζουμε το ολλανδικό μοντέλο προσαρμοσμένο στην κατηγορία»

«Από ποδοσφαιριστής είχα αποφασίσει πιο στυλ παιχνιδιού θα ακολουθήσω ως προπονητής. Και τώρα που έχω την μπαγκέτα, αυτό πράττω. Από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας ακολουθούμε ένα πλάνο. Εχω επιλέξει ένα είδος προετοιμασίας που δεν συνηθίζεται. Όλα γίνονται με μπάλα και τακτική. Χωρίζω τις περιόδους σε επιθετική και αμυντική τακτική και δίνω μεγάλη βάση στην επιθετική τακτική ταυτόχρονα με την σωστή τοποθέτηση των παικτών στο γήπεδο ώστε σε περίπτωση απώλειας της μπάλας να έχουμε σωστή μετάβαση.

Δεν γίνεται κάτι μαγικό για να παίξουμε αυτό το ελκυστικό ποδόσφαιρο που παρουσιάζουμε, κυρίως η επιμονή έχει φέρει αυτό το αποτέλεσμα. Χαίρομαι που έχω ποδοσφαιριστές που τους αρέσει αυτό το στυλ. Υπάρχουν κάποια στυλ στο ποδόσφαιρο, το δικό μας σε αναλογίες και προσαρμοστικότητα για κάποιον που ξέρει θα καταλάβει πως είναι το Ολλανδικό. Πολλοί θεωρούν πως σε Β’ και Γ’ Εθνική δεν μπορεί να παίξει τέτοιο ποδόσφαιρο γιατί θα διασυρθεί. Η εικόνα του Παναρκαδικού είναι μια απάντηση πως αυτό γίνεται να φέρει αποτελέσματα. Επιθετικό ποδόσφαιρο δεν σημαίνει πάμε όλοι μπροστά. Δεν είναι κάποιο μικρόβιο, αλλά δεν μπορώ να είμαι στον πάγκο και η ομάδα να αμύνεται συνεχώς. Δεν έχω θέση σε αυτό. Θέλω η ομάδα να δημιουργεί και να έχει τον ρυθμό.

Είναι ομαδική η προσπάθεια, αλλά σύμφωνοι υπάρχουν παίκτες κλειδιά. Κυρίως, αυτοί που από το κέντρο καλούνται να αγωνιστούν πιο πίσω για να δημιουργούν. Εδώ ένα παράδειγμα είναι ο Στρέμπας. Αγωνίζεται τώρα ως αμυντικός και μας δίνει μεγάλο πλεονέκτημα. Μεγάλη είναι η βοήθεια και του Κατιάγκα, αλλά και του Νίκου Λυμπερόπουλου που με την ποιότητά του βοηθάει στην κατοχή».

«Ο τρόπος που λειτουργώ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας»

«Στη Γ’ Εθνική μπορεί να δεις δυο τρία βίντεο και την Κυριακή ο αντίπαλος να είναι διαφορετικός, χρειάζεται προσοχή. Εγω λειτουργώ ως εξής. Με το που ολοκληρώνεται ένα παιχνίδι αρχίζει η δουλειά για τον επόμενο αντίπαλο. Κατεβάζω βίντεο κυρίως από τα livestreaming και παρακολουθώ τον αντίπαλο μέχρι την Τρίτη αμυντικά, επιθετικά και στις μεταβάσεις τους. Ετσι βγαίνουν οι προπονητικές μονάδες Τετάρτης, Πέμπτης ,Παρασκευής. Πώς θα επιτεθούμε, πώς θα αμυνθούμε, τι τακτική θα ακολουθήσουμε. Οσο για την χρήση βίντεο θεωρώ πως σε αυτήν την κατηγορία που έχουμε νέα παιδιά στην ομάδα δεν χρειάζεται να τους αγχώσουμε με τον προσωπικό τους αντίπαλο σε πολλές λεπτομέρειες γιατί θα δουλέψει αρνητικά. Μέσα από την προπόνηση οι παίκτες είναι έτοιμοι για τον αντίπαλο».

«Δεν βλέπω καλούς διαιτητές»

«Όταν ξεκίνησα την προπονητική είχα πει δεν θα ασχολούμαι. Δεν το καταφέρνω πάντα. Τα τελευταία χρόνια βλέπω νέα παιδιά που φαίνεται όμως πως δεν έχουν παίξει ποδόσφαιρο. Δεν λέω ότι πρέπει να παίξει κάποιος ποδόσφαιρο για να γίνει διαιτητής. Όμως υπάρχουν κάποιες λεποτμέρειες που πρέπει να της έχει ζήσει πρώτα. Όπως πότε ένας κάνει θέατρο και πότε όχι. Χρειάζεται ποδοσφαιρική λογική σε κάποιες φάσεις. Με τον Αήττητο Σπάτων π.χ. ο διαιτητής χάλαγε τον ρυθμό, δεν λέω για το πέναλτι που έπρεπε να δώσει, αλλά για τα σφυρίγματα που δεν επέτρεπαν να παιχτεί ποδόσφαιρο».

«Χρειάζεται προσοχή με την ΑΕΚ Τρίπολης»

«Τέτοια παιχνίδια εγκυμονούν κινδύνους. Είναι μαχητική ομάδα, άξιζε περισσότερους βαθμούς και χρειάζεται προσοχή».

«Ημουν σκασμένος μετά τον αγώνα με τον Κιθαιρώνα»

«Το παιχνίδι με τον Κιθαιρώνα Καπαρελλίου είναι ένα παιχνίδι που με πείραξε το αποτέλεσμα γιατί είχαμε καλή απόδοση και το τελικό 1-2 μας αδικεί. Όπως με πείραξε και η ήττα από τον Αήττητο».

«Θέλω να ανέβει ο πήχης των στόχων»

«Είμαι ευχαριστημένος με όσα ζω στον Παναρκαδικό και με την διαμονή μου στην Τρίπολη. Θεωρώ πως πρέπει να ανέβει ο πήχης στην ομάδα και αν αυτό συμβεί θα ήθελα να είμαι μέρος της. Χρειάζεται ένα βελτιωμένο πλάνο».

 


contactW

© 2019 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35