social fb social inst social yt

mylostentes


XAGORARI ASFALEIES

Αυγενάκης: «Δημιουργούμε συνθήκες αξιοπιστίας και βιωσιμότητας με τη συγχώνευση Super League 2 και Football League»

Αυγενάκης: «Δημιουργούμε συνθήκες αξιοπιστίας και βιωσιμότητας με τη συγχώνευση Super League 2 και Football League»

Στην επιβεβλημένη, από τις οικονομικο-κοινωνικές συνθήκες της χώρας, επικείμενη αναδιάρθρωση των κατηγοριών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αναφέρθηκε στη Βουλή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Μπουκώρου.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι «δημιουργούμε συνθήκες αξιοπιστίας, βιωσιμότητας, ανταγωνιστικότητας και ποιότητας με τη συγχώνευση των Super League 2 και Football League σε μια κατηγορία» και εξήγησε αναλυτικά στα αυστηρά αναπτυξιακά κριτήρια, που περιλαμβάνονται στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο θα εισαχθεί στο Κοινοβούλιο τις προσεχείς εβδομάδες προς συζήτηση και ψήφιση:

  • Μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 250.000€
  • Εγγυητική Επιστολή 100.000€, κατ’ ελάχιστο όριο
  • Τουλάχιστον οι μισοί ποδοσφαιριστές που θα δηλώνονται στο φύλλο αγώνα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε ελληνική εθνική ομάδα οποιασδήποτε ηλικιακής κατηγορίας.


«Η βιωσιμότητα του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού είναι πρωταρχικό μας μέλημα και το αποδεικνύουμε με το έργο μας καθημερινά» επισήμανε ο κ. Αυγενάκης και υπενθύμισε:

  • Τη χρηματοδότηση όλων των αθλητικών ομάδων με ποσοστό από τον νέο τρόπο φορολογίας επί των κερδών των παικτών στα τυχερά παίγνια


> Το ποσοστό 15% που θα εισπράττει η νέα Super League 2 και έως του ποσού των 7.500.000 ευρώ, εκ του 50% για τον επαγγελματικό αθλητισμό από το συνολικό ποσό που θα λαμβάνει η ΓΓΑ
> Την προκαταβολή των 3 εκατ. ευρώ έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών που δόθηκε ήδη στην SL2 λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας
> Την υποχρέωση, από τα ποσά που θα λαμβάνουν οι ομάδες, το 50% θα χρησιμοποιείται για τον εκσυγχρονισμό, την βελτίωση και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν, αλλά και για την ανάπτυξη των φυτωρίων τους

  • Τα περίπου 15.000.000€ που καλύπτονται από το νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τη δημιουργία ή αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα, μετά από παροχή σύμφωνης γνώμη του Υφυπουργείου Αθλητισμού.



Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη:

«Χαίρομαι πολύ που μου δίνετε τη δυνατότητα από το βήμα της Βουλής να αναπτύξω ένα ζήτημα, το οποίο έχει προβληματίσει και ταλαιπωρήσει την ποδοσφαιρική κοινότητα, σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό επίπεδο. Διότι, δυστυχώς, οι χειρισμοί που έχουν γίνει από την προηγούμενη Κυβέρνηση διακρίνονται από τεράστια προχειρότητα. Και πολύ περισσότερο χαίρομαι που μου απευθύνετε εσείς κ. Μπουκώρε τη συγκεκριμένη ερώτηση, διότι είστε ένας συνάδελφος με γνώση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όλοι θυμόμαστε με πόση ειλικρίνεια βγήκατε μπροστά την ημέρα της ψήφισης της τροπολογίας του προκατόχου μου και καταδείξατε τις αδυναμίες της.

Οπότε είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δείτε τι σχεδιασμό και πόση προετοιμασία έχουμε κάνει εμείς για τη ρύθμιση της αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ας θυμηθούμε λίγο, εν τάχει, τι ισχύει σήμερα:

Ο προκάτοχός μου, κ. Βασιλειάδης, με μια τροπολογία έθεσε το πλαίσιο που ισχύει σήμερα στον χώρο των επαγγελματικών κατηγοριών. Συγκεκριμένα, με την παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 4612/2019, υφίστανται τρεις επαγγελματικές κατηγορίες, από δύο που υπήρχαν: Η Super League 1, η Super League 2 και η Football League, όπου συμμετέχουν αποκλειστικά ομάδες ποδοσφαιρικών ανώνυμων εταιριών.

Το πρωτάθλημα δε της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας ανδρών, το οποίο διοργανώνεται από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο) έχει ερασιτεχνικό χαρακτήρα και σε αυτό συμμετέχουν αποκλειστικά ομάδες ποδοσφαιρικών σωματείων, αποτελούμενες από ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.

Ένα άλλο σημείο που αξίζει να σταθεί κανείς είναι το μετοχικό κεφάλαιο. Με την παρ. 2 του άρθρου 5, για τις ΠΑΕ της Super League 1 το μετοχικό κεφάλαιο δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερο από 500.000€, για τη Super League 2 δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερο από 100.000€ και για τη Football League κάτω από 30.000€.

Σε ό,τι αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα, προβλέπεται κεντρική διαχείριση για τη Super League 2 και τη Football League, εν αντιθέσει με ότι ισχύει στη Super League (άρθρο 7 του ν. 4612/2019)

Τι ήθελε να πετύχει ο κ. Βασιλειάδης; Όπως είπε ο ίδιος από τη Βουλή την ημέρα της ψήφισης την «αναδιάρθρωση των νέων κατηγοριών στο ποδόσφαιρο με τη θέσπιση νέων κανόνων για να έχουμε βιώσιμες επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες. Να μην ξαναζήσουμε τα φαινόμενα που ζήσαμε και να φεύγουν στη μέση του πρωταθλήματος»

Τι πέτυχε ο κ. Βασιλειάδης; Μια τρύπα στο νερό αγαπητοί συνάδελφοι.

Προβλέφθηκε για την Football League ένα μετοχικό κεφάλαιο της τάξης μόλις των 30.000€, ποσό που δεν ευνοούσε την αξιοπιστία των ομάδων που συμμετείχαν.

Δεν ξεχνάμε επίσης ότι αδικούσε πολλές ομάδες και κυρίως της Γ’ Εθνικής, οι οποίες ξαναέπαιξαν με την αναδιάρθρωση στην… 3η κατηγορία. Δηλαδή, σαν να μην ανέβηκαν! Καμία επιβράβευση!

Και κυρίως, μια αναδιάρθρωση απολύτως κρατικοδίαιτη, καθώς θα στηριζόταν αποκλειστικά στα χρήματα από την Δημόσια Τηλεόραση. Και μη ρεαλιστική, καθώς τα ποσά ήταν υπερβολικά για τις δυνάμεις της ΕΡΤ.

Ο κ. Βασιλειάδης ήξερε τα προβλήματα στο ποδόσφαιρο, προετοίμαζε αλλαγές επί μήνες και τελικά τις πέρασε με τροπολογία και όχι με νομοσχέδιο! Χωρίς διαβούλευση, χωρίς καν να γίνει ακρόαση όλων των αρμοδίων φορέων. Απίστευτη προχειρότητα, η οποία εφαρμόστηκε άμεσα, αφήνοντας πολλές ομάδες στο κενό.

Και προφανώς η πανδημία, η οποία έκανε την εμφάνισή της στα μισά της πρώτης χρονιάς των νέων πρωταθλημάτων, κατέδειξε ακόμα περισσότερο τη σαθρότητα της ρύθμισης.

Στις 20/08 η ΕΠΟ με επιστολή της μας ζήτησε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο κατάργησης της Football League και της διεξαγωγής της Super League 2 σε δύο ομίλους των 34 ομάδων. Αναγνώρισε δηλαδή την αποτυχία της υπάρχουσας δομής.

Από την πλευρά μας δείξαμε διάθεση για μια συγκροτημένη επίλυση του ζητήματος με την ευθύνη όλων των αρμοδίων φορέων.

Συγκεκριμένα, ζητούσαμε για εβδομάδες από την διοργανώτρια αρχή να πάρει θέση. Η έλλειψη πρωτοβουλίας και η αδράνεια όμως και της ΕΠΟ και της SL2-FL οδήγησε ομάδες της FL να κάνουν τηλεδιάσκεψη από μόνες τους και να αποφασίσουν συμβολικά να μας καταθέσουν τις σφραγίδες τους.

Εμείς όμως μείναμε ακέραιοι στη θέση μας και συνεχίσαμε να κινούμασταν θεσμικά. Ζητούσαμε τη θέση όλων των αρμοδίων, προτού ξεκινήσουμε τη διαβούλευση ώστε να καταλήξουμε σε μια ομόφωνη λύση και κυρίως να εξασφαλίσουμε τον αναγκαίο χρόνο ώστε να εφαρμοστεί. Όχι δηλαδή αιφνιδιασμούς και άμεσες εφαρμογές, όπως ζητούσαν.

Συστάθηκε τελικά Ομάδα Εργασίας από ΕΠΟ, SL2-FL και στελέχη του Υφυπουργείου, η οποία ξεκίνησε τις συνεδριάσεις της από αρχές Οκτώβρη και με μεθοδικότητα κατέληξε στο περιεχόμενο του προσεχούς νομοσχεδίου. Κάναμε δηλαδή το αυτονόητο. Βάλαμε όλους τους φορείς στο ίδιο τραπέζι, ισότιμους συνομιλητές, ώστε να έχουν όλοι γνώση όσων αποφασίζονται και κυρίως ευθύνη γ’ι αυτό.

Όπως σε όλα τα ζητήματα, έτσι και στο θέμα της αναδιάρθρωσης, δουλεύουμε μεθοδικά, με σχέδιο και σε άριστη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς. Και εξηγούμαι:

Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις επέρχεται μία θεσμική και ουσιαστική αλλαγή, η οποία είναι επιβεβλημένη στις νέες οικονομικο-κοινωνικές συνθήκες της χώρας μας στην εποχή της κρίσης.

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο υποχρεωτικά συρρικνώνεται ώστε να γίνει αφενός βιώσιμο, αφετέρου ποιοτικότερο και ανταγωνιστικότερο σε διοργανώσεις.

Για τον λόγο αυτό καταργείται η Β’ Εθνική Κατηγορία Ανδρών (Football League) και συγχωνεύεται με την Α2 Εθνική Κατηγορία Ανδρών (Super League 2).

Με το σχέδιο νόμου καθορίζονται δύο κατηγορίες επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με ισχύ από την αγωνιστική περίοδο 2021-2022. Οι δύο κατηγορίες είναι:

  • Α1 Εθνική Κατηγορία Ανδρών (Super League 1)
  • Α2 Εθνική Κατηγορία Ανδρών (Super League 2)



Τα κριτήρια της αναδιάρθρωσης είναι:
1) Μετοχικό κεφάλαιο
Εξορθολογίζεται το κατώτατο όριο του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου των Π.Α.Ε., που μετέχουν στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών (Super League 2). Δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερο των 250.000€, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και ευρωστία των ομάδων, που συμμετέχουν στο οικείο πρωτάθλημα.
2) Εγγυητική Επιστολή
α. Για τις Π.Α.Ε. που συμμετέχουν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α1 Εθνικής Κατηγορίας ανδρών (SL1) το ποσό της εγγυητικής επιστολής ορίζεται, κατ` ελάχιστο όριο, σε 150.000€.
β. Για τις Π.Α.Ε. που συμμετέχουν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α2 Εθνικής Κατηγορίας ανδρών (SL 2) το ποσό της εγγυητικής επιστολής ορίζεται, κατ` ελάχιστο όριο, σε 100.000€.
3) Έλληνες Ποδοσφαιριστές

Ορίζεται ότι για τις ομάδες που συμμετέχουν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Super League 2, τουλάχιστον το ήμισυ των δηλωθέντων σε κάθε φύλλο αγώνα ποδοσφαιριστών, καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε ελληνική εθνική ομάδα οποιασδήποτε ηλικιακής κατηγορίας, ώστε να εξασφαλίζεται και η στελέχωση των εθνικών ομάδων από ενεργούς και μάχιμους ποδοσφαιριστές.

Αυξάνουμε λοιπόν την αξιοπιστία του προϊόντος και δίνουμε μεγαλύτερα και ισχυρότερα εφόδια βιωσιμότητας.

Και η βιωσιμότητα του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού είναι πρωταρχικό μας μέλημα και το αποδεικνύουμε με το έργο μας καθημερινά.

Να υπενθυμίσω τον νέο τρόπο φορολογίας επί των κερδών των τυχερών παιγνίων. Ποσοστό από τα έσοδα της φορολογίας θα πηγαίνει στην ΓΓΑ για την χρηματοδότηση αθλητικών ομάδων. Με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε 19.3.2021 ορίστηκαν οι δικαιούχοι, τα ποσοστά και οι προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η Α2 Επαγγελματική Κατηγορία, θα λαμβάνει ποσοστό 15%, εκ του 50% για τον επαγγελματικό αθλητισμό από το συνολικό ποσό που θα λαμβάνει η ΓΓΑ και έως του ποσού των 7.500.000 ευρώ.

Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες. Η καταβολή θα γίνεται δύο φορές κατ’ έτος, έως την 15 Ιανουαρίου η πρώτη και έως την 15 Ιουλίου η δεύτερη. Δεν μείναμε εκεί!

Φέτος, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, δόθηκε στην Super League 2 ως προκαταβολή, ποσό 3.000.000€, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ποσό – πραγματική ανάσα. Και ακολουθεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός!

Από το ποσό που θα λαμβάνουν οι ομάδες, υποχρεωτικά, τουλάχιστον το 50% θα χρησιμοποιείται για τον εκσυγχρονισμό, την βελτίωση και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν, αλλά και για την ανάπτυξη των φυτωρίων. Πειθαρχούμε με άλλα λόγια και στο πνεύμα της Ολιστικής Μελέτης, που τονίζει την σημασία ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των υποδομών. Εκεί δηλαδή που στηρίζεται όλο το αθλητικό οικοδόμημα.

Και θέλετε να κρατήσετε και ένα άλλο ποσό παρακαλώ για να δείτε την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στον τομέα των υποδομών;

Περίπου 15.000.000€ καλύπτονται από το νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τη δημιουργία ή αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα, μετά από δική μας παροχή σύμφωνης γνώμης.

Ο «αθλητισμός στο προσκήνιο» είναι μια φιλοσοφία που υπηρετούμε με πίστη προς όφελος όλης της αθλητικής οικογένειας. Νομίζω πάνω στο ζήτημα που εύστοχα φέρατε στη Βουλή διακρίνετε τη διαφορά της νοοτροπίας μας με τους προκατόχους μου. Και πολλά περισσότερα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε αυτήν εδώ την αίθουσα πολύ άμεσα, όταν η αναδιάρθρωση γίνει και επίσημα νόμος του κράτους».


contactW

© 2019 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35