social fb social inst social yt

mylostentes


XAGORARI ASFALEIES

Κορωνοϊός: «Διχασμένοι» οι ειδικοί για σκληρότερα μέτρα - Ο ρόλος των σχολείων στην αύξηση των κρουσμάτων

Κορωνοϊός: «Διχασμένοι» οι ειδικοί για σκληρότερα μέτρα - Ο ρόλος των σχολείων στην αύξηση των κρουσμάτων

Ως «αγώνα δρόμου» χαρακτηρίζουν οι ειδικοί την προσπάθεια για ανακοπή της αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στην χώρα και έχει οδηγήσει σε σκέψεις για νέα αυστηρότερα μέτρα.



Τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν πονοκέφαλο σε ειδικούς και κυβέρνηση, με τον Φεβρουάριο να ξεκινά κάθε άλλο παρά αισιόδοξα, καθώς η αύξηση στις νοσηλείες, σε συνδυασμό με τον εντοπισμό μεταλλαγμένων κρουσμάτων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Την ίδια ώρα η προσπάθεια εντείνεται καθώς είναι προ των πυλών το τρίτο κύμα της πανδημίας το οποίο εάν έρθει στην χώρα μας θα δοκιμάσει για ακόμα μία φορά τις αντοχές του συστήματος Υγείας.

Οι υγειονομικοί δείκτες έχουν θέσει τις αρχές σε συναγερμό, αφού εκτός της Αθήνας η οποία έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, σειρά παίρνει τώρα και η Θεσσαλονίκη, στην οποία καταγράφηκε αύξηση 50% φέρνοντας στον νου μνήμες από τον περασμένο Οκτώβριο. Και εάν η απόφαση για τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν το περασμένο φθινόπωρο ήταν για την αντιμετώπιση μίας ήδη επιβαρυμένης κατάστασης, σήμερα οι γνωρίζοντες των συζητήσεων τονίζουν πως «θέλουν να προλάβουν τα χειρότερα».

Την ίδια ώρα στην Θεσσαλονίκη καταγράφεται και αύξηση της τάξης του 50% στο ιικό φορτίο στα λύματα, όπως διαπιστώνει ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου. «Διαπιστώνεται μία αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου κυλιόμενου όρου -σύγκριση μετρήσεων της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες της 20ης, 22ας και 25ης Ιανουαρίου- αλλά το στοιχείο έντονου προβληματισμού εντοπίζεται παρατηρώντας το διάγραμμα σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, από τη στιγμή που ουσιαστικά η επιδημιολογική καμπύλη είχε επιπεδωθεί. Συγκρίνοντας λοιπόν τη μέση τιμή συνολικά οκτώ μετρήσεων, από τις 11 έως τις 27 Ιανουαρίου, με την τιμή από τις δύο τελευταίες μετρήσεις της 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου, η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων είναι της τάξης του 50%», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου.

Τούτων δοθέντων, παρά τις πιέσεις από την αγορά, το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε επιβολή περαιτέρω περιορισμών -εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η κίνηση αυτή θα έρθει όχι μόνο για να μην επιβαρυνθεί περισσότερο το ΕΣΥ αλλά και για να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού η οποία θα σημάνει την έναρξη του τρίτου κύματος της πανδημίας στην χώρα μας.

Βατόπουλος: Το lockdown είναι στο τραπέζι της επιτροπής

Παράλληλα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, είπε πως το σενάριο του αυστηρότερου lockdown είναι στο τραπέζι της επιτροπής των επιστημόνων.

Όπως ο ίδιος δήλωσε, σήμερα επιδημιολόγοι θα συζητήσουν τα δεδομένα. «Η επιτροπή θα εξετάσει τα πάντα και θα κάνεις τις εισηγήσεις και από εκεί και πέρα θα αποφασισθεί ποιο είναι το δυνατό να γίνει συνολικά».

Ανέφερε επίσης πως είναι λογικό εφόσον άνοιξε η κοινωνία να αυξηθούν και τα κρούσματα. «Τώρα το στοίχημα είναι να μην αυξηθούν εκθετικά για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχε η Θεσσαλονίκη και είχαμε πριν τα Χριστούγεννα». Όπως εξήγησε το εκθετικά σημαίνει να μην διπλασιάζονται τα κρούσματα κάθε 3-4 ημέρες όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο και ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες «από εμάς, τις μεταλλάξεις και πόσο θα επηρεάσουν και τον εμβολιασμό που όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο γρηγορότερα θα ξεπεράσουμε την κρίση».


Σαρηγιάννης: «Η λύση είναι lockdown τύπου Μαρτίου για 3 εβδομάδες»

Στο πλαίσιο αυτό, να επιβληθεί σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες, πρότεινε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ως τη μόνη λύση για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής σημείωσε πως έχει γίνει μια τέτοια πρόταση, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως προς το παρόν «δεν το προτείνω ακόμα». Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, είπε ότι είναι ημίμετρο και πως «αν θέλουμε να προλάβουνε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις». Διευκρινίζοντας, εξήγησε πως αναφέρεται σε περιορισμό πολλών δραστηριοτήτων και τόνισε μιλάμε ή για «ήπια μέτρα για πολύ καιρό ή σκληρότερα για τρεις εβδομάδες».


Σχετικά άρθρα

Στα 1195 τα νέα κρούσματα - 246 οι διασωληνωμένοι, 19 θάνατοι

Κορωνοϊός: Η καμπάνια του Υπουργείου Υγείας με τον «Γιώργο» [vid]

Χαρδαλιάς: «Δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο»

contactW

© 2019 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35